BEZGLUTENOWE,  PRZEKĄSKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ŚNIADANIA

Chrupiąca ciecierzyca śniadaniowa na 2 sposoby

Jako dziecko uwielbiałam jeść płatki Nesquik lub Cini Minis z mlekiem, niekoniecznie na śniadanie, czasem też na kolację albo jako deser, dlatego bardzo miło kojarzy mi się ich smak. Niestety trudno zaliczyć je do zdrowych czy pożywnych produktów, mimo wszelkich zapewnień producenta, że są „źródłem żelaza i witamin”. Jest w nich po prostu zbyt dużo cukru.

Dlatego przychodzę z alternatywą, która daje wam możliwość dodania takiej ilości cukru, jaka wam odpowiada. Ten przepis będzie też super dla osób, które nie jedzą glutenu, ponieważ nie ma tutaj mąki.

Przygotowałam dwie wersje:

  • kakaową naśladującą Nesquiki
  • cynamonową naśladującą Cini Minis

A jeśli chodzi o smak? No nie będę wam mówić, że smakują tak samo, bo nie smakują, ale zapewniam, że są naprawdę przepyszne! A jeśli dobrze je upieczecie, to będą równie chrupiące co te sklepowe. 

Można je jeść z mlekiem roślinnym albo po prostu same, jako przekąskę.

WSKAZÓWKI

  • kulki są delikatnie słodkie, więc spróbujcie ich przed wsadzeniem do piekarnika i dodajcie więcej erytrytolu lub syropu klonowego, jeśli uznacie, że chcecie słodsze
  • ciecierzycę trzeba równomiernie rozprowadzić na blaszce i nie może leżeć zbyt ciasno, bo wtedy nie upiecze się do chrupkości
ciecierzyca

Chrupiąca ciecierzyca śniadaniowa na 2 sposoby

Czas: 5 minut + 45 minut pieczenia

SKŁADNIKI

Kakaowe kulki
1 szklanka (180 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki
1 łyżka (12 g) erytrytolu
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego
1/2 łyżki (7,5 ml) syropu klonowego
1 łyżka (10 g) kakao
1 łyżeczka (7 g) masła orzechowego
szczypta soli

Cynamonowe kulki
1 szklanka (180 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki
1 łyżka (12 g) erytrytolu
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego
1/2 łyżki (7,5 ml) syropu klonowego
2 łyżeczki (10 g) mielonego cynamonu
1 łyżeczka (7 g) tahini
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki przekładam do miski, dokładnie mieszam i przekładam ciecierzycę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Piekę w 180°C z termoobiegiem przez około 45 minut (aż ciecierzyca będzie chrupiąca).
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *