Kilkuskładnikowe burgery z buraka i soczewicy, które można jeść w formie klasycznego, polskiego obiadu z ziemniakami i surówką albo w bułce z warzywami, pysznymi sosami (a może nawet jakimś wegańskim serem?) i cieszyć się burgerem jak z dobrej burgerowni.
Kotlety są „soczyste” w środku i lekko podpieczone z wierzchu. Żeby miały żywszy kolor, smaruję je po upieczeniu sokiem z buraka, ale jest to totalnie opcjonalne i nie wpływa na ich smak, więc można ten krok pominąć.
BURGERY Z GRILLA
Te burgery świetnie nadają się również na grilla. Należy piec je na tacce, powinny być gotowe w mniej więcej 20-25 minut, ale warto je obserwować, bo dużo zależy od tego w jak wysokiej temperaturze grillujesz.
WSKAZÓWKI
- jeśli chcesz, żeby burgery były bezglutenowe, użyj bezglutenowych płatków owsianych
Burgery z buraka i soczewicy
Czas: 15 minut + 20-25 minut pieczenia
Porcje: 9 burgerów
SKŁADNIKI
1 szklanka (200 g) zielonej soczewicy, suchej
1 duży (150 g) burak, ugotowany
1/2 szklanki (55 g) płatków owsianych (lub 1/3 szklanki (50 g) mąki owsianej)
4 pieczarki (80 g)
1 cebula
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki mielonej czarnuszki
pieprz
sól
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Soczewicę gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
- Płatki owsiane mielę w malakserze na mąkę.
- Buraka ścieram na tarce o grubych oczkach. Delikatnie odciskam z soku, który przelewam do miseczki i odstawiam.
- Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej. Smażę przez 4-5 minut.
- W międzyczasie obieram pieczarki, płuczę i kroję w kostkę. Dodaję na patelnię i smażę jeszcze przez 5 minut.
- Ugotowaną soczewicę blenduję, nie musi być bardzo dokładnie, ale tak żeby powstała masa. Dodaję do soczewicy zawartość patelni i ponownie niezbyt dokładnie blenduję.
- Dodaję zmielone płatki owsiane, buraka i przyprawy i dokładnie mieszam łyżką.
- Formuję z masy burgery i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę przez 25 minut w 180°C.
- Opcjonalnie: po upieczeniu pędzelka smaruję burgery sokiem z buraka za pomocą silikonowego.