burgery
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  GRILL,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Burgery z buraka i soczewicy

Kilkuskładnikowe burgery z buraka i soczewicy, które można jeść w formie klasycznego, polskiego obiadu z ziemniakami i surówką albo w bułce z warzywami, pysznymi sosami (a może nawet jakimś wegańskim serem?) i cieszyć się burgerem jak z dobrej burgerowni.

Kotlety są „soczyste” w środku i lekko podpieczone z wierzchu. Żeby miały żywszy kolor, smaruję je po upieczeniu sokiem z buraka, ale jest to totalnie opcjonalne i nie wpływa na ich smak, więc można ten krok pominąć.

BURGERY Z GRILLA

Te burgery świetnie nadają się również na grilla. Należy piec je na tacce, powinny być gotowe w mniej więcej 20-25 minut, ale warto je obserwować, bo dużo zależy od tego w jak wysokiej temperaturze grillujesz.

WSKAZÓWKI

  • jeśli chcesz, żeby burgery były bezglutenowe, użyj bezglutenowych płatków owsianych

burgery

Burgery z buraka i soczewicy

Czas: 15 minut + 20-25 minut pieczenia
Porcje: 9 burgerów

SKŁADNIKI

1 szklanka (200 g) zielonej soczewicy, suchej
1 duży (150 g) burak, ugotowany
1/2 szklanki (55 g) płatków owsianych (lub 1/3 szklanki (50 g) mąki owsianej)
4 pieczarki (80 g)
1 cebula
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki mielonej czarnuszki
pieprz
sól

1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Soczewicę gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Płatki owsiane mielę w malakserze na mąkę.
  3. Buraka ścieram na tarce o grubych oczkach. Delikatnie odciskam z soku, który przelewam do miseczki i odstawiam.
  4. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej. Smażę przez 4-5 minut.
  5. W międzyczasie obieram pieczarki, płuczę i kroję w kostkę. Dodaję na patelnię i smażę jeszcze przez 5 minut.
  6. Ugotowaną soczewicę blenduję, nie musi być bardzo dokładnie, ale tak żeby powstała masa. Dodaję do soczewicy zawartość patelni i ponownie niezbyt dokładnie blenduję.
  7. Dodaję zmielone płatki owsiane, buraka i przyprawy i dokładnie mieszam łyżką.
  8. Formuję z masy burgery i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piekę przez 25 minut w 180°C.
  10. Opcjonalnie: po upieczeniu pędzelka smaruję burgery sokiem z buraka za pomocą silikonowego.
Podziel się tym na Facebooku
fb-share-icon

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *