buraczane klopsiki
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Buraczane klopsiki w różowym sosie

Klopsiki zwalające z nóg. Gdyby nie to, że tak strasznie nie lubię brudzić siebie i całej kuchni przy ścieraniu buraków, robiłabym je o wiele częściej. Może to znak, że powinnam kupić sobie robota kuchennego, który rozdrobni buraka za mnie. Klopsiki mają niewiele składników, ale nie dajcie się tym zwieść! Są naprawdę wyraziste w smaku, dlatego przygotowałam do nich balansujący, delikatny i aksamitny sos. Jeśli chodzi o przygotowanie to jak zawsze – nic trudnego, każdy sobie poradzi.

Oczywiście sos można z powodzeniem pominąć. Możecie podać klopsiki z jakimkolwiek innym waszym ulubionym sosem albo dorzucić je sobie do sałatki, żeby zrobić z niej pełnowartościowy posiłek.

Podobne przepisy

buraczane klopsiki

Buraczane klopsiki w różowym sosie

Czas: 25 minut + 25-30 minut pieczenia
Porcje: 2-3

SKŁADNIKI

Klopsiki
2 małe buraki (ok. 300 g)
1 puszka czerwonej fasoli lub ugotowanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
sól

Sos
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki ryżowej (można użyć pszennej)
1 szklanka mleka roślinnego
1-2 łyżki soku z buraka (zachowanego przy ścieraniu buraków)
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)
pieprz
sól

do podania: świeży koperek

PRZYGOTOWANIE

  1. Buraki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach do dużej miski (zachowuję 1-2 łyżki soku z buraka, żeby dodać go później do sosu dla koloru).
  2. Fasolę odcedzam i płuczę. Rozgniatam widelcem na papkę. Dodaję do buraków.
  3. Dodaję wszystkie pozostałe składniki na klopsiki i mieszam aż wszystko dobrze się połączy.
  4. Z masy formuję kulki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę w 180°C przez około 25-30 minut, aż będzie widać, że są podpieczone.
  6. W międzyczasie robię sos – do rondla o szerokim dnie wlewam olej i rozrabiam z mąką za pomocą trzepaczki, tak żeby nie było grudek. Zaczynam podgrzewać sos na małym ogniu i dodaję stopniowo mleko, cały czas mieszając. Gdy powstanie gęsta konsystencja, dodaję sok z buraka, przyprawy i mieszam. Jeśli sos jest dla Ciebie za gęsty, dodaj więcej mleka.
  7. Upieczone klopsiki podaję na sosie, posypane świeżym koperkiem.
buraczane klopsiki
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *