Klopsiki zwalające z nóg. Gdyby nie to, że tak strasznie nie lubię brudzić siebie i całej kuchni przy ścieraniu buraków, robiłabym je o wiele częściej. Może to znak, że powinnam kupić sobie robota kuchennego, który rozdrobni buraka za mnie. Klopsiki mają niewiele składników, ale nie dajcie się tym zwieść! Są naprawdę wyraziste w smaku, dlatego przygotowałam do nich balansujący, delikatny i aksamitny sos. Jeśli chodzi o przygotowanie to jak zawsze – nic trudnego, każdy sobie poradzi.
Oczywiście sos można z powodzeniem pominąć. Możecie podać klopsiki z jakimkolwiek innym waszym ulubionym sosem albo dorzucić je sobie do sałatki, żeby zrobić z niej pełnowartościowy posiłek.
Podobne przepisy
- Roślinne klopsiki w sosie koperkowym
- Bardzo proste roślinne klopsiki w pomidorach
- Burgery z buraka i soczewicy
- Klopsy z soczewicy w cytrynowym sosie tahini

Buraczane klopsiki w różowym sosie
Czas: 25 minut + 25-30 minut pieczenia
Porcje: 2-3
SKŁADNIKI
Klopsiki
2 małe buraki (ok. 300 g)
1 puszka czerwonej fasoli lub ugotowanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
sól
Sos
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki ryżowej (można użyć pszennej)
1 szklanka mleka roślinnego
1-2 łyżki soku z buraka (zachowanego przy ścieraniu buraków)
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)
pieprz
sól
do podania: świeży koperek
PRZYGOTOWANIE
- Buraki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach do dużej miski (zachowuję 1-2 łyżki soku z buraka, żeby dodać go później do sosu dla koloru).
- Fasolę odcedzam i płuczę. Rozgniatam widelcem na papkę. Dodaję do buraków.
- Dodaję wszystkie pozostałe składniki na klopsiki i mieszam aż wszystko dobrze się połączy.
- Z masy formuję kulki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w 180°C przez około 25-30 minut, aż będzie widać, że są podpieczone.
- W międzyczasie robię sos – do rondla o szerokim dnie wlewam olej i rozrabiam z mąką za pomocą trzepaczki, tak żeby nie było grudek. Zaczynam podgrzewać sos na małym ogniu i dodaję stopniowo mleko, cały czas mieszając. Gdy powstanie gęsta konsystencja, dodaję sok z buraka, przyprawy i mieszam. Jeśli sos jest dla Ciebie za gęsty, dodaj więcej mleka.
- Upieczone klopsiki podaję na sosie, posypane świeżym koperkiem.

2 komentarze
Aga
Dzień dobry, a buraczki surowe czy gotowane?
Karolina Plaza
Surowe 🙂