Brukselka to chyba jeden z najczęściej występujących składników w moich przepisach (okej, może poza czosnkiem i cebulą). Odczarowywanie tego warzywa stało się moją małą misją i naprawdę ogromnie mnie cieszy, gdy piszecie mi, że dzięki moim daniom przekonaliście się do brukselki (szczególnie dobrą robotę w tym aspekcie robi nieśmiertelne curry z brukselką)!
Mam więc dla was kolejną inspirację – połączenie brukselki z kwaśnym granatem i sezamem. Brukselka z tego przepisu pozostaje delikatnie chrupiąca, w żadnym wypadku nie może być rozgotowana. Co jakiś czas trafiamy na strzelające pestki granatu, a sezam doskonale dopełnia smak.
WSKAZÓWKI
- jeśli masz ochotę, możesz dodać dodatkowo coś ostrego (suszoną paprykę, tabasco, sambal oelek, srirachę)
- nie polecam używać w tym przepisie oliwy, ponieważ jest gorzkawa, brukselka również ma naturalnie gorzki smak, więc mogłoby go być tutaj już trochę za dużo
- można użyć zarówno świeżej jak i mrożonej brukselki, w instrukcji uwzględniłam obie opcje
- jeśli jest ci tak wygodniej, brukselkę można również upiec, zamiast gotować (ok. 30 minut pieczenia w 180°C)
Inne przepisy z wykorzystaniem brukselki
- Balsamiczna brukselka z żurawiną
- Spaghetti z wegańskim sosem czosnkowym i pieczoną brukselką
- Czosnkowa brukselka z sezamem
- i wspomniane wcześniej Najlepsze curry z brukselką

Brukselka z granatem
Czas: 15 minut
Porcje: 2-3
SKŁADNIKI
3 szklanki (360-400 g) brukselki (świeżej lub mrożonej)
4 łyżki pestek granatu
1 łyżka sezamu (u mnie niełuskany)
Sos
1 łyżka neutralnego w smaku oleju (np. słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron)
1 płaska łyżeczka cukru / 1 łyżeczka syropu klonowego / dowolny inny słodki składnik
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżki tahini
sól
opcjonalnie: odrobina ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE
- Jeśli używam świeżej brukselki – odcinam końcówki, kroję na połówki i pozbywam się wierzchnich liści. Płuczę. W dużym garnku zagotowuję wodę i wrzucam brukselkę na 5-6 minut na wrzątek (tak żeby pozostała nadal lekko chrupiąca).
- Jeśli używam mrożonej brukselki – rozmrażam przez noc, a następnego dnia wrzucam na 2 minuty na wrzątek. Jeżeli chcę przygotować tego samego dnia, a nie rozmroziłam brukselki przez noc – wrzucam na 5-6 minut na wrzątek (w obu przypadkach trzeba pilnować, żeby się nie rozgotowała).
- Przygotowuję sos – mieszam wszystkie składniki w miseczce.
- Brukselkę przekładam do miski, dodaję sos i mieszam. Dodaję granat i sezam i ponownie mieszam. Podaję jeszcze ciepłe, ale można również jeść na zimno.
