brownies
BEZGLUTENOWE,  BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE,  WIELKANOC

Brownies bezglutenowe z polewą kawowo-orzechową

Brownies bardzo zbite w środku, mocno czekoladowe i z dobrych składników – ciecierzycy, dyni i mąki gryczanej. Z kawowo-orzechową polewą, której absolutnie nie można pominąć. Jest nieziemsko dobra i polecam wam nawet zrobić jej więcej niż w przepisie, żeby polać nią brownies po całości (ja zrobiłam ilość, która wystarczyła tylko na szlaczki i żałowałam).

Do posłodzenia ciasta użyłam cukru pudru, bo akurat nie miałam nic innego. Można go zastąpić czymś innym – na przykład syropem klonowym, ksylitolem, erytrytolem czy nawet namoczonymi wcześniej daktylami.

Do pieczenia najlepiej sprawdzi się kwadratowa lub prostokątna blaszka, bo wtedy można łatwo pokroić ciasto w kostki. Ja natomiast robiłam w okrągłej (o średnicy 22 cm), więc kawałki z brzegów nie były tak efektowne i na zdjęcia załapały się tylko te ze środka. Mogłam oczywiście pokroić w trójkąty, ale zamarzyły mi się kwadraty. Nieważne, przechodzimy do przepisu!

brownies

Brownies bezglutenowe z polewą kawowo-orzechową

Czas: 10 minut + 20-25 minut pieczenia

SKŁADNIKI

1 szklanka (180 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki
1 szklanka (120 g) ugotowanej dyni, pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki (75 g) mąki gryczanej
3 łyżki (30 g) kakao
5 łyżek (50 g) cukru pudru
1/2 łyżeczki (2,5 g) proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa
1 łyżka (20 g) masła orzechowego
1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
kilka łyżeczek mocnej kawy (zaparzonej)

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę i dynię blenduję na gładką masę.
  2. Dodaję pozostałe składniki na ciasto i mieszam.
  3. Wykładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut (wyciągam, gdy widzę, że wierzch jest już upieczony).
  5. Przygotowuję polewę – mieszam masło orzechowe z syropem klonowym i stopniowo dodaję kawę do uzyskania konsystencji polewy.
  6. Ciasto studzę, kroję na kawałki i polewam polewą.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się do newslettera i otrzymaj

darmowy mini e-book, z którym nauczysz się przyprawiać potrawy!

Z e-booka dowiesz się:

– jakich przypraw używać do konkretnych warzyw

– które przyprawy pasują do siebie nawzajem

– jak przyprawiać jedzenie w ciekawy sposób