botwinka
BEZGLUTENOWE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ZUPY

Botwinka o wędzonym aromacie

Botwinka o przepięknym, różowym kolorze, która smakuje wiosną. Moja mama robiła tę zupę na wędzonym boczku, a ja zamiast niego dodałam wędzoną sól, która świetnie sprawdza się w nadawaniu daniom wędzonego aromatu. Można pominąć ten składnik, nie jest niezbędny, ale z dodatkiem wędzonej soli zupa będzie miała głębszy i bogatszy smak. Oprócz tego obowiązkowo musi być dużo zieleniny – koperku i pietruszki. Bez tego botwinka nie smakuje tak dobrze.

botwinka

Botwinka o wędzonym aromacie

Czas: 45 minut
Porcje: 4-5

SKŁADNIKI

2 cebule
2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego do smażenia
1 pęczek botwiny z buraczkami (około 400 g)
2 średnie buraki (240 g)
2 marchewki
7 szklanek (1,75 l) wody
5-6 ziemniaków (ok. 1/2 kg)
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka pietruszki
2 łyżki (30 ml) octu jabłkowego

1 łyżeczka wędzonej soli
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie dużego garnka olej. Smażę przez około 5-7 minut, aż będzie złota.
  2. Botwinę myję, łodygi odcinam i na razie odkładam. Bulwy botwiny ścieram na tarce i dodaję do cebuli.
  3. Buraki i marchewkę obieram, kroję w kostkę i dorzucam do garnka. Zalewam wodą, dodaję sól wędzoną i zwykłą oraz pieprz i gotuję pod przykryciem około 30 minut.
  4. W między czasie obieram ziemniaki, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
  5. Siekam łodygi botwinki oraz koperek i pietruszkę. Dodaję do zupy razem z octem jabłkowym. Dorzucam ugotowane ziemniaki i gotuję jeszcze przez 5 minut.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *