Kolejna odsłona boczniaków, tym razem udających gyrosa. To kolejny dowód na to, że z dobrymi przyprawami można naprawdę całkiem dobrze podrobić znane mięsne oryginały. I to w szybki i prosty sposób.
Boczniaki są często wykorzystywane w daniach imitujących mięso ze względu na swoją konsystencję, która jest do mięsa zbliżona. Same w sobie nie mają zbyt wiele smaku, ale gdy dorzuci się do nich odpowiednie przyprawy i dodatki potrafią powstać pyszne rzeczy jak „schabowe”, „śledzie”, „szarpana wołowina” czy właśnie gyros!
Inne przepisy na boczniaki:
Wskazówki
- jeśli nie masz w domu wszystkich wymienionych przypraw, nie masz moździerza lub najzwyczajniej wolisz szybsze rozwiązanie – możesz użyć sklepowej przyprawy do gyrosa (tylko proszę zwróć uwagę, żeby miała dobry skład!)

Boczniaki à la gyros z tzatzikami
Czas: 20 minut
Porcje: 2
SKŁADNIKI
1 opakowanie boczniaków (250 g)
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki tymianku
1 kulka ziela angielskiego
szczypta cynamonu
pieprz
sól
Tzatziki
4 łyżki jogurtu sojowego (można zastąpić kokosowym)
1/2 ogórka gruntowego
1-2 ząbki czosnku
pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie przyprawy przekładam do moździerza i ucieram na drobno.
- Boczniaki rozrywam na kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzewam olej i wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę przez 3 minuty.
- Dodaję na patelnię boczniaki i smażę na dużym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając.
- Zmniejszam ogień do średniego, dodaję przyprawy i smażę jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając.
- Zdejmuję boczniaki z patelni.
- Robię tzatziki – ogórka obieram ze skórki, ścieram na tarce o drobnych oczkach. Czosnek również ścieram na tarce. Przekładam do miseczki, dodaję jogurt i przyprawy i mieszam.
