BEZGLUTENOWE,  BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Bezglutenowa jaglana kutia

Bezglutenowa kutia w 20 minut, z kaszą jaglaną zamiast pszenicy, z makiem mielonym bezwysiłkowo w młynku do kawy. 

Makówki, kutia, makiełki – wszystkie na bazie maku i z dużą ilością bakalii, różnią się jedynie „wypełniaczem”. W makówkach mamy sucharki, bułkę lub chałkę, w kutii pszenicę, a w makiełkach kluski lub makaron.

Moim ulubieńcem jest kutia, ale zawsze trochę przerażała mnie wizja mielenia maku, dlatego nigdy jej nie robiłam. W większości przepisów wspomina się o mieleniu w maszynce do mięsa, której nie posiadam, lub też w makutrze, której tym bardziej nie posiadam. Pomyślałam jednak, że może można by jakoś prościej i spróbowałam z młynkiem do kawy – w ten sposób otrzymałam drobniutko zmielony mak, bez żadnego wysiłku, w kilka minut.

Jeśli jednak nie macie młynka, możecie też ewentualnie użyć pakowanego, już zmielonego maku albo znaleźć cukiernię, w której przed Świętami można poprosić o zmielenie maku. W każdym razie zdecydowanie odradzam gotowe masy w puszce, bo są niepotrzebnie napakowane cukrem i nie dorównują smakiem świeżo zmielonemu makowi. 

Kutia z tego przepisu jest umiarkowanie słodka, taka jak lubię najbardziej, ale jeśli chcecie więcej słodyczy, dodajcie dodatkową ilość suszonych owoców.

WSKAZÓWKI

  • bardzo ważne jest dokładne wypłukanie kaszy, żeby nie była gorzka

Bezglutenowa jaglana kutia

Czas: 20 minut
Porcje: 2 duże słoiki

SKŁADNIKI

2 szklanki (300 g) maku
3/4 szklanki (190 ml) mleka roślinnego
2 łyżki (24 g) erytrytolu
3/4 szklanki (135 g) kaszy jaglanej
1 łyżka (7 g) skórki pomarańczowej
1/4 szklanki (35 g) żurawiny
1/4 szklanki (35 g) rodzynek
garść orzechów włoskich
3 łyżki (30 g) słonecznika
5 suszonych śliwek (50 g)
5 suszonych moreli niesiarkowanych (ciemnych) (50 g)
5 suszonych fig (50 g)

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczę i gotuję do miękkości (około 15 minut). Gdy kasza jest ugotowana odcedzam ją na sitku i płuczę krótko chłodną wodą.
  2. Mak mielę mniejszymi porcjami w młynku do kawy (czas mielenia to około 10 sekund).
  3. Mleko i erytrytol umieszczam w rondelku na niedużym gazie i podgrzewam cały czas mieszając. Gdy erytrytol się rozpuści, dodaję mak i podgrzewam jeszcze przez kilka minut nie przestając mieszać.
  4. Kaszę jaglaną, mak i wszystkie bakalie przekładam do dużej miski i dokładnie mieszam. 
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *