wegańskie klopsiki
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Bardzo proste roślinne klopsiki w pomidorach

Banalne klopsiki z pięciu składników – czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej, podsmażonej cebuli, wędzonej soli oraz wędzonej papryki. Podane z równie prostym sosem pomidorowym. Całość idealnie się dopełnia i tworzy przepyszne danie!

Mimo tego, że w przepisie nie ma jajka ani żadnego zamiennika, klopsiki nie rozpadają się, nawet po wrzuceniu ich do sosu. Nie zrażajcie się tym, że mogą się trochę kleić do rąk podczas formowania i wydawać się zbyt mokre. 

Świetnie smakują z makaronem spaghetti, ryżem, kaszą, ale też solo.

wegańskie klopsiki

WSKAZÓWKI

  • jeśli nie masz wędzonej soli, użyj dodatkowej łyżeczki wędzonej papryki
  • przy formowaniu klopsików z masy, zwilżaj dłonie, będzie o wiele łatwiej!

wegańskie klopsiki

Bardzo proste roślinne klopsiki w pomidorach

Czas:  40 minut + 25 minut pieczenia
Porcje: 4 (około 16 klopsików)

SKŁADNIKI

Klopsiki
1 szklanka (200 g) czerwonej soczewicy, suchej
1/2 szklanki (90 g) kaszy jaglanej, suchej
1 cebula
1/3 łyżeczki wędzonej soli
1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
sól

1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia

Sos pomidorowy
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka (15 ml) białego octu winnego
sól

1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Klopsiki

  1. Soczewicę i kaszę jaglaną gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na patelni olej. Smażę przez 5-7 minut, aż zmięknie.
  3. Ugotowaną soczewicę i kaszę odcedzam, dodaję do nich podsmażoną cebulę, wędzoną sól, wędzoną paprykę i sól. Blenduję na gładką masę. Odstawiam do ostygnięcia na 15 minut (jeśli jest możliwość to na dłużej, bo wtedy wygodniej będzie się formowało kulki).
  4. Formuję z masy klopsiki, zwilżając co jakiś czas dłonie, i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 minut.

Sos pomidorowy

  1. Cebulę kroję w kostkę i smażę na oleju na dużej patelni przez 5-7 minut. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę przez kolejne 1-2 minuty. 
  2. Dodaję wszystkie pozostałe składniki, mieszam, przykrywam i duszę przez około 10 minut.
  3. Upieczone i wystudzone przez parę minut klopsiki przekładam do sosu, mieszam i podaję.
Podziel się tym na Facebooku
fb-share-icon

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *