brukselka
BEZGLUTENOWE,  BOŻE NARODZENIE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Balsamiczna brukselka z żurawiną

Kiedyś nie lubiłam brukselki – rozgotowane małe kapustki w szkolnej zupie jarzynowej skutecznie mnie zniechęciły. Ale brukselka nie musi być mdła i nudna, wszystko zależy przecież od tego jak ją przygotujemy. To właśnie upieczona brukselka jest moim zdaniem najsmaczniejsza, a z dodatkiem wyrazistego octu balsamicznego i słodkiej żurawiny powstaje coś pysznego!

brukselka

Balsamiczna brukselka z żurawiną

Czas: 10 minut + 35 minut pieczenia
Porcje: 2

SKŁADNIKI

3 szklanki (360 g) brukselki
2 łyżki (30 ml) oliwy
3 łyżki (45 g) suszonej żurawiny
3 łyżki (45 ml) octu balsamicznego
3 łyżki (45 ml) wody
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Brukselkę kroję na połówki i przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję oliwę, solę i mieszam.
  2. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut, po czym dodaję sos, który zaraz przygotuję.
  3. Do garnka wlewam ocet balsamiczny, wodę i dodaję żurawinę. Podgrzewam na niedużym ogniu przez około 6 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Po 20 minutach pieczenia dodaję ocet z żurawiną do brukselki i piekę jeszcze przez 15 minut.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gotuj pysznie z roślin!
Zapisz się, żeby otrzymywać roślinne inspiracje prosto na swoją skrzynkę!