Kiedyś nie lubiłam brukselki – rozgotowane małe kapustki w szkolnej zupie jarzynowej skutecznie mnie zniechęciły. Ale brukselka nie musi być mdła i nudna, wszystko zależy przecież od tego jak ją przygotujemy. To właśnie upieczona brukselka jest moim zdaniem najsmaczniejsza, a z dodatkiem wyrazistego octu balsamicznego i słodkiej żurawiny powstaje coś pysznego!

Balsamiczna brukselka z żurawiną
Czas: 10 minut + 35 minut pieczenia
Porcje: 2
SKŁADNIKI
3 szklanki (360 g) brukselki
2 łyżki (30 ml) oliwy
3 łyżki (45 g) suszonej żurawiny
3 łyżki (45 ml) octu balsamicznego
3 łyżki (45 ml) wody
sól
PRZYGOTOWANIE
- Brukselkę kroję na połówki i przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję oliwę, solę i mieszam.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut, po czym dodaję sos, który zaraz przygotuję.
- Do garnka wlewam ocet balsamiczny, wodę i dodaję żurawinę. Podgrzewam na niedużym ogniu przez około 6 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po 20 minutach pieczenia dodaję ocet z żurawiną do brukselki i piekę jeszcze przez 15 minut.
Podziel się tym na Facebooku